top of page

ČESTI KVAROVI

RAZBIJENO STAKLO I EKRAN

● Najčešće se dešava da kod pada pukne samo staklo, samo ekran ili oboje te je potrebna zamjena.

U rijeđem slučaju kod pada nema vidljivih pukotina, slika je čitava ali dodirne funkcije ne rade ili ne sluša naredbe, u tom slučaju isto je potreba zamjena.

● U većini novih mobitela je sve spojeno tvornički (staklo-touch-lcd) i prilikom oštećenja jednog od dijela mijenja se komplet što i znatno poskupljuje popravak. Najskuplji za popravak su  AMOLED zaobljeni ekrani.

● U zadnje vrijeme alati za repariranje ekrana su postali dostupni pa tako i kod nas sada postoji opcija repariranja samo stakla.

●  Staklo se može reparirati samo u slučaju da je ekran ostao neoštećen i da touch radi potpuno ispravno. Ta opcija repariranja vrijedi uglavnom za mobitele koji su najčešći na našem tržištu i za koje postoje dijelovi za repariranje.

PROBLEMI S PUNJENJEM

● Konektor punjenja je isto kao i baterija potrošni materijal i s vremenom nakon dužeg

korištenja prestane funkcionirati.

● Problemi s punjenjem također mogu biti uzrokovani raznim neatestiranim punjačima, te punjačima kućne radinosti. Česti slučaj smočen konektor punjenja ili matična ploča.

● Česti slučaj je potrgan konektor nasilnim guranjem punjača ili kontra okretanjem punjača.

PROBLEMI S BATERIJOM

 Baterija je također potrošni materijal i ima vijek trajanja. Normalan rad baterije bi trebao biti u prvih 350 ciklusa punjenja. Nakon toga kapacitet baterije se smanjuje na 80% a odraz toga je da Vam baterija traje kraće za 20% nego kad je bila nova. I tako dalje što veći broj ciklusa kapacitet se smanjuje a Vi morate bateriju stalno nadopunjavati. Na kraju je jedino riješenje izmjena.

 KVAR ZBOG PADA S VISINE ILI U VODU

  Dosadašnje iskustvo je pokazalo da mobiteli najčešće stradavaju prilikom pada s visine ili u vodu. Prilikom pada najčešće se razbije ekran ali dolazi i do oštećenja matične ploče, dok kod pada u vodu dolazi do korozije na matičnoj ploči, zbog čega je potrebno što prije potražiti pomoć servisera. Mnogi mobiteli nemaju signala ili im se signal gubi, što je u većini slučajeva također razlog zbog pada.

 

SAVJET za mobitel koji je pao u vodu

 

Odmah izvadite bateriju ako možete, isperite ga ako nije pao u običnu vodu ispušite ga i obrišite zatim stavite u najlonsku vrečicu i odnesite u najbliži servis.  U ovakvom slučaju najveće su šanse da mobitel bude potpuno osposobljen. Ukoliko niste u mogućnosti doći do servisa probajte rastaviti mobitel što više ali naravno da ništa ne strgate. Ispušite ga i stavite na sunce ako je ljeto ako ne sušite ga fenom lagano pola sata minimalno. Kada ste 100% sigurni da je suh probajte  spojiti punjač. Ako ne daje nikakav signal ne nastavljajte dalje jer to znači da je još negdje prisutna voda i da lako može doći do kratkog spoja i trajnog uništenja. Ne pokušavajte ga paliti ako niste 100% sigurni da je sve u mobitelu suho jer ćete s tim samo pogoršati situaciju. Dalje radite na vlastitu odgovornost te razmislite još jednom o servisu. Ne čekajte da se sam mobitel osuši i proradi jer ako je imalo vlage ostalo u njemu korozija će ga izgristi do nepopravljivosti što znači gubitak podataka i samog uređaja.

 

PRIJATELJSKI SAVJET I UPOZORENJE: NEMOJTE MISLITI DA AKO MOBITEL STAVITE U RIŽU DA ĆE SE ON POSUŠITI TE DA ĆE ODMAH PRORADITI!! NE PALITE GA, IZVADITE OBAVEZNO BATERIJU AKO MOŽETE AKO NE MOŽETE UGASITE GA I ODONESITE U NAJBLIŽI SERVIS!!! 
 

Primijetili smo da ljudi rade najćešće grešku zbog nestrpljivosti ili žele uštedjeti, pa čim mobitel malo posuše pokušavaju ga upaliti...tu rade najveću grešku jer ga u kućnoj radinosti nikad ne mogu posušiti kako treba. Zato ne pokušavajte uštedjeti i nemojte biti nestrpljivi jer na kraju oni nestrpljivi unište mobitel tako da je popravak neisplativ.

PROBLEMI SA ZVUČNICIMA I MIKROFONIMA

Većina se buni oko mikrofona i zvučnika. Evo kako prepoznati da li je u kvaru zvučnik ili mikrofon?  

  1. Ako vi ne čujete ništa, a sugovornik vas čuje normalno onda je u kvaru zvučnik. Isto tako ako vi glas čujete slabo ili vam u slušalici krči također je u kvaru zvučnik.

  2. Ako pak vi čujete dobro a vaš sugovornik vas ne čuje onda je u kvaru mikrofon. 

  3. U slučajevima kada ne radi ni jedno ni drugo a ponekad radi preko Vibera ili Whatsupa onda je u kvaru audio chip a to je ujedno i najkompliciraniji dio za izmjenu te je popravak vrlo skup.

  4. Kada vam telefon ne zvoni problem je u posebnom zvučniku za zvono tzv. buzzer.

PROBLEMI S FLAT KABLOVIMA

 Problemi s flat kablovima se javljaju kod preklopnih i kliznih telefona gdje prilikom učestalog otvaranja i zatvaranja mobitela dolazi do oštećenja, što rezultira gubitkom slike na ekranu, prestankom rada kamere ili prestanka rada zvučnika (najčešće kod Samsunga).

PROBLEMI S SOFTVEROM I VIRUSIMA

Sada kada smo u dobu gdje prevladavaju smartfoni pojavljuju se novije vrste kvarova gdje je poremećen rad softvera koji pokreće cijeli sustav. Događa se na uređajima sa android operativnim sustavom i iOS operativnom sustavaom.

 Otklanja se na način da se kompjuterski učita novi softver u aparat te se aparat vraća na tvorničke postavke. Nažalost nakon toga se gube svi podaci u mobitelu što je za neke stranke jako nezgodno jer nemaju sačuvanu sigurnosnu kopiju. 

Kod android OS-a se još pojavljuje česta greška gdje se stalno pojavljuju reklame, to je posljedica neke vrste virusa a najčešće nakon instalacije neke od neprovjerenih aplikacija. Otklanja se također na gore navedeni način te se isto u veći i slučajeva gube podaci.

ZABORAVLJENE ŠIFRE I GOOGLE RAČUN

 Najčešće šifre su brojevi i iscrtani znakovi na ekranu. U oba slučaja ako ste ih zaboravili nakon servisa gubite nepovratno sve podatke sa uređaja. Zato ih uvijek negdje dodatno zapišite.

 Od andoida 5.0 pa na više Google je napravio dodatnu zaštitu od krađe i zbog sigurnosti FRP (Factory Reset Protection) ili prevedeno zaštita od neovlaštenog brisanja. Većina korisnika kod početnog postavljanja aparata ne razmišlja koliki će problem imati kasnije ako se prijavi u telefon sa email adresom i šifrom koju nigdje ne zapiše ili naknadno napravi novi email račun a stari zanemarili i više ga ne koristi te ne zna njegovu šifru. U takvom slučaju kada se telefon resetira na tvorničke postavke potrebno je znati baš tu e-mail adresu i odgovarajuću šifru. 

Takve slučajeve riješavamo u roku 1-3 dana. Manji postotak ih ne možemo riješiti.

 

Kod iOS-a se pojavljuje problem gdje se zaboravi apple ID koji služi za prijavu u uređaj ili stranke dobiju na poklon od rodbine rabljene uređaje na kojima nisu izbrisani apple ID-ovi.

Takve slučajeve nažalost ne možemo riješiti a uređeji su neiskoristivi. Jedino Vam pomaže da pitate prijašnjeg vlasnika da preko iClouda odjavi taj uređaj koji Vam je poklonio. Ukoliko je uređaj još pod garancijom pokušajte sa računom to obaviti u ovlaštenom servisu.

 Nadamo se da smo objasnili većinu kvarova a ako niste u tekstu našli Vaš kvar ili objašnjenje molimo Vas da putem kontakt obrasca postavite serviseru upit a on će Vam u kratkom roku odgovoriti. Također možete pomoću CHAT opcije u donjem desnom kutu direktno razgovarati sa serviserom i postaviti pitanje.

bottom of page